KOMPONENTY Aloe vera

 1. Vitaminy
Aloe vera je bohatá na obsah všech vitaminů vyjma vitaminu D. Zvláště důležitým jsou antioxidanty - vitamin A (ve formě betakarotenu), vitaminy C a E. Aloe vera dokonce obsahuje stopy vitaminu B 12 a je jedním z velmi mála rostlinných zdrojů tohoto vitaminu. Tento fakt je důležitý pro vegetariány a vegany.

2. Enzymy
Několik různých druhů těchto biochemických katalyzátorů při orálním použití pomáhá zažívání rozkládáním tuků a cukrů. Jeden z nich, bradykináza, pomáhá při zevní aplikaci Aloe vera snižovat nadměrnou zánětlivost, a tím i bolest, zatímco další enzymy pomáhají strávit veškerou mrtvou tkáň na různých zraněních. Přítomny jsou rovněž lipázy a proteázy, které rozkládají potravu a podporují trávení.

3. Minerály
K nejdůležitějším patří vápník, sodík, draslík, mangan, hořčík, měď, zinek, chrom a antioxidant selen. Ačkoli jsou minerály a stopové prvky potřebné pouze ve velmi malých množstvích, jsou nezbytné pro správnou funkci rozmanitých enzymových systémů v různých metabolických cestách.

4. Cukry
Cukry jsou derivovány z lepkavé vrstvy mezi slupkou listu Aloe vera a vnitřním gelem a jsou známy jako mukopolysacharidy, které příznivě ovlivňují imunitní systém a pomáhají detoxikovat organizmus. Aloe vera obsahuje mono i polysacharidy, ale nejdůležitější jsou cukry s dlouhým řetězcem, mezi něž patří glukóza a manóza nebo glukomanany. Tyto cukry jsou vstřebávány celé přímo ze střeva (nerozložené jako ostatní cukry) a objevují se v krevním oběhu v té samé formě. Tento proces se nazývá pinocytóza. V krevním oběhu jsou potom schopny uplatnit imunoregulační účinek. Některé z těchto polysacharidů nejsou absorbovány, ale ulpí na jistých buňkách lemujících střevo a formují bariéru, která zabraňuje absorbci nechtěného materiálu. Tím vlastně zamezují možnosti vzniku syndromu průsaku střev (Leaking gut syndrome). V přípravcích k zevnímu použití patří cukry mezi nejdůležitější zvlhčovače. Jedním z nejvýznamnějších polysacharidů obsažených v Aloe vera je Acemannon, nositel pozoruhodných antivirových kvalit. Vědecké výzkumy ukázaly, že posiluje přirozený obranný systém organizmu, a tím zastavuje postup HIV viru.

5. Antrachiony
Dvanáct těchto fenolových sloučenin se nachází pouze ve vrstvě pericyklických trubiček pod vrchní slupkou listu. V malých množstvích, kdy se neprojevuje jejich projímavý efekt, pomáhají absorbci z gastrointestinálního traktu a mají antimikrobiální a protibolestivé účinky. Z některých nápojů pro zdraví jsou tyto substance odstraňovány kvůli možným břišním bolestem či průjmům, ale v malých množstvích jsou nesmírně prospěšné. Nejdůležitější z nich, aloin a emodin, působí jako účinné látky na tišení bolesti. Mají rovněž antibakteriální a antivirové vlastnosti.